ეროვნულ მუზეუმში ყველის 80 საუკუნოვანი ჭურჭელიც ინახება, რომელზეც რძის ანაფხეკებია. საჭიროა ამ ტიპის კვლევა – ამბობს ანა მიქაძე.
ქვემო ქართლი თეთრი ოქროს საბადოა – ამბობს მეყველე ანა მიქაძე, რომელიც დმანისელ შვეიცარელებზე რომანს წერს.
ყველის მწარმოებელთა ასოციაციის პრეზიდენტი, ანა მიქაძე ამობობს, რომ საბჭოთა კავშირმა ქართული ყველის დამარხვა სცადა, თუმცა, ვერ მოახერხა. ქართული ყველის უამრავი სახეობ და ნაირსახეობაა და მათი უმეტესობა ბევრმა არც იცის.
სულგუნი, გუდის ყველი, დამბალ ხაჭო, ტენილი ჩოგი, შუშველა, ნაჩვი, – ეს ქართული ყველის სახეობებია.